Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2020PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022AdministratieAdministratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenSocial Social 2020Social 2019SănătateCulturăCultură 2019Cultură 2022EducațieReligie VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2021ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
index
 Mehedinți. Slujba religioasă la biserica lui Tudor Vladimirescu de la Prejna
Luni 6 iun. 2022

Autoritățile locale din comuna Balta, au organizat, duminică 5 iunie a.c., sărbătoarea localității desfășurată în satul Prejna, locul unde vestitul Pandur Tudor Vladimirescu trăit o perioadă a vieții și unde a construit o biserică cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului”. Evenimentul a început cu slujbă religioasă oficiată de PS Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei, la care au participat numeroși localnici îmbrăcați în straie populare specifice zonei de munte a Mehedințiului. Prezentă la această slujbă religioasă oficiată în memoria lui Tudor Vladimirescu a fost și interpreta de muzică populară Angelica Stoican, fiică a satului care a ținut să cânte o emoționantă baladă a vestitului pandur. (...) Sursă text revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului.
 Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro
Redactor Georgiana Leulescu, op. i,ag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș
Adaugă text aici
PS Nicodim a slujit la Mânăstirea Topolnia de ziua hramului
Sâmbătă 29 august, 2020
 Preasfițitul Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire cu prilejul praznicului ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” la Mănăstirea Topolniţa, din localitatea Izvoru Bârzii. Fiind o sărbătoare mare, la acest eveniment au participat este 500 de pelerini veniți din toată țara, desigur, păstrând distanțarea socială și purtând măști de protecție. De remarcat a fost faptul că unul dintre preoții prezenți, ieșea din când î când și împărțea măști de protecție participanților Mănăstirea Topolniţa este o veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi Strehaiei, fiind aşezată pe valea râului Topolniţa, între satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, la aproximativ 20 de kilometri Nord de municipiul Drobeta-Turnu-Severin. Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august, când se pomenește ,,Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.
Se spune că Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea Vodiţa, spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru. Biserica veche a Mănăstirii Topolniţa a fost ctitorită de boierii Craioveşti în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana şi Vodiţa. Se crede că Mănăstirea Topolniţa a fost ctitorită imediat după Mănăstirea Vodiţa, înaintea Mănăstirii Tismana. Aceasta va fi terminată în anul 1378. Construcţia actualei biserici datează din anul 1646. Atunci, voievodul Matei Basarab, descendent al Craioveştilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare precară, căpitanului de dorobanţi Lupu Buliga, pentru merite deosebite, în data de 12 februarie 1646. Ansamblul monahal de la Topolniţa cuprinde biserica veche, închinată ,,Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”, turnul clopotniţă, stăreţia, chiliile şi biserica din lemn, sunt închinate ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.(...)
Sursă text Semnalul ORA,  Redactor Georgiana Leulescu,op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj GeorgiaSebeș
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mânăstirea Schitul Topolniței și tumultoasa sa istorie

15 octombrie 2019
Dacă despre Vâlcea se spune că este unul dintre cele mai frumoase locuri binecuvântate de Dumnezeu cu ape tămăduitoare, munți falnici sau păduri seculare, județul Mehedinți nu este mai prejos. Cazanele Dunării, mânăstirile, munții legendari cu  nume dacice și vestigiile istorice, aduc în zonă mii de turiști dornici să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai autentic.
Aflată la numai 20 de km de Severin, reședința județului Mehedinți, Mânăstirea Topolnița este  o veche așezare monahală ortodoxa din Episcopia Severinului si a Strehaiei, așezată pe valea râului cu același nume din comuna Izvorul Bârzii.
Ctitorită de boierii Craiovești, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, Mânăstirea Topolnița a fost zidita de Sfântul Nicodim, ctitorul mânăstirilor Tismana și Vodița.
Biserica veche a mânăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august, când Biserica face pomenire de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mânăstirea este însuflețită de o obște monahală de călugări.(...)
Aflată la numai 20 de km de Severin, reședința județului Mehedinți, Mânăstirea Topolnița este o veche așezare monahală ortodoxa din Episcopia Severinului si a Strehaiei, așezată pe valea râului cu același nume din comuna Izvorul Bârzii. Ctitorită de boierii Craiovești, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, Mânăstirea Topolnița a fost zidita de Sfântul Nicodim, ctitorul mânăstirilor Tismana și Vodița. (...) Sursă text Semnalul ORA
Interviu realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Leulescu