Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2020PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023AdministratieADMINISTRAȚIE 2023Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenSocial Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieEmisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
index
 Cultură
Adaugă text aici
Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură
Olt. Triplă lansare de carte a scriitoarei Elena Tănase la Vădăstrița și Corabia
Miercuri 5 aprilie 2023

Cunoscuta scriitoare olteană, Elena Tănase a lansat, luni 3 aprilie, a.c., chiar în ziua când a împlinit 73 de ani, trei cărți cu titluri specifice stilului său de viață: „PE CĂRĂRILE SUFLETULUI”, „MEREU CAUT CLIPA DE IUBIRE”, apărute la Editura Fast Editing şi „DOUĂ INIMI UN SINGUR SENTIMENT”, la Editura Liric Graph.
 Evenimentul, purtând titlul „ELENA TĂNASE – LA EA ACASĂ!” s-a desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Zilele Nichita Stănescu”, ediția a XVII -a, fiind organizat de poetul George Călin, ambasadorul Cultural al Comisiei ONU de la Geneva. 
 Acest eveniment cultural,  s-a desfășurat în două locații diferite. Prima lansare de carte a avut loc la Căminul Cultural din comuna Vădăstrița-Olt, comuna natală a scriitoarei, iar a doua zi, 4 aprilie, Elena Tănase și-a lansat cele trei cărți și la Casă de Cultură din orașul Corabia, unde locuiește.
 Printre cei care i-au fost alături putem enumera pe Liliana Ghiță Boian -scriitor și redactor fondator al ziarului ,,Curierul Drăgăneștiului", col. (r) Pandele Jianu- scriitor și cantautor, scriitoare Maria Niculescu, criptologul col. (r) Gheorghe Matei, preot și scriitor Laurențiu Turcu, scriitorii Daniela și Virgil Muși, scriitoare Aura Ungureanu, scriitoare Valeria Lelia Stupcanu, precum și alți prieteni și rude ale Elenei Tănase. 
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni, 10 aprilie, 2023. 
 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional 

Olt. George Smarandache, un manager care aduce plus valoare Muzeului Județean Olt
 Sâmbătă 11 martie 2023
 Aflat la conducerea Muzeului Județean Olt de numai doi ani, George Smarandache a reușit în scurt timp să recupereze o Brățară Dacică, un tezaur foarte important pentru județul nostru, de la Muzeul Național de Istorie, dar a adus în custodia muzeală mai multe tezaure numismatice, găsite de către cercetători amatori, pasionați de istorie. 
Cu ajutorul unor detectoriști, în 2021 arheologii Muzeului Județean Olt au realizat o cercetare arheologică preventivă la Reșca (anticul Romula), în colaborare cu Muzeul din Caracal, prilej cu care au fost descoperite foarte multe materiale din epoca romană (sec. II-III) și din Evul Mediu (sec. XIV-XV), fiind cercetate 70 de complexe arheologice într-o suprafață de 103 mp. Dealtfel, cercetările arheologice, descoperirea unor monede vechi, recuperarea unor obiecte de patrimoniu local, sau diverse activități extrașcolare cu elevii slătineni, și nu numai continua și se dezvoltă în continuare. 
Astfel că, tot personalul muzeal este implicat în tot felul de activități menite să vină în întâmpinarea iubitorilor de artă și istorie, că sunt ei copii, adulți sau simpli turiști.(...)
 Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni, 13 martie 2023. 
 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional 
----------------------------------------------------------------------------
Olt. Expoziție la Muzeul Județean cu obiecte de la Muzeul Național Brukenthal 
Vineri 10 martie 2023
 Muzeul Județean Olt în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a organizat, la începutul acestei luni expoziția ,,Sobrietate și stil în moda transilvăneană din secolele XVIII-XIX”, ocazie cu care au fost expuse 77 de obiecte extrem de valoroase care fac parte din patrimoniul național. Este vorba de podoabe din aur și argint, tablouri cu personaje de epocă dar și ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare din Transilvania în perioada secolelor XVIII – XIX.
 Pentru a afla mai multe amănunte despre această inedită expoziție, am stat de vorbă cu Dr. Iohana Brătoi, curator în cadrul Muzeului Județean Olt.
,, Cel mai vech obiect din expoziția noastră este o pafta de la 1600, lucrată din aur masiv de 24 de karate și încrustrată cu pietre prețioase, adică smaralde și rubine. Această expoxziție, dealtfel are ca obiect să redea vestimentația dar și obiectele de podoabă și decor ale noblilor din 1752- femei și bărbați. Această expoziție își propune să prezinte boierimea, o clasă socială superioară din acea perioadă pentru că majoritatea obiectelor de vestimentație, țesute din mătase naturală cusute cu fir de aur sau argint. Absolut, toate obiectele de podoabă din ținuta bărbătească sau femeiască conțin elemente de prețiozitate. La costumul bărbătesc, absolut toți nasturii așezați pe trei rânduri sunt realizați din argint masiv, iar podoabele doamenlor, cum ar fi acele de păr, cingătoarele sunt lucrate din aur masiv, unele  cântăresc în jur de 1kg și au pietre prețioase. Avem, de asemenea un inel foarte vechi din secolul al XVIII-lea care are încrustat undiamant brut, încercuit de safire și rubine. Sunt piese extrem de frumoase, cărora noi le-am spus ,, mărțișoare”, piese care merită văzute, în primul rând pentru valoarea lor istorică dar și pentru cea materială.” , ne-a precizat, Iohana Brătoi. 
 Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro
 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Petre Daea la o lansare de carte în Slatina a autorului Viorel Pintea
Sâmbătă 18 februarie 2023
Viorel Pintea, directorul Centrului Județean pentru Cultură și Artă Olt, a lansat astăzi volumul cu titlul „Poarta Vântului”, de Pan M. Vizirescu, unchiul autorului și patron spiritual al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Olt.
La acest eveniment au participat Ministrul Agriculturii Petre Daea, deputatul Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Ciobanu, unul din consilierii ministrului Daea, profesori universitari, preoți, oameni de artă și cultură, jurnaliști care au dorit să afle o pagină de istorie a Slatinei, care ne-a fost ascunsă aproape un secol.
Volumul de carte a lui Viorel Pintea, este de fapt o lucrare culeasă din din memoriile marelui poet, eseist și jurnalist, Pan M. Vizirescu, cel care a luptat prin scrierile sale împotriva comunismului și care, nu mai puțin de 25 de ani, condamnat fiind la închisoare pe viață, a stat ascuns în podul casei familiei sale chiar în apropierea sediului Miliției Olt. Chiar dacă, în tinerețea sa fusese trimis pe front la Stalingrad, ca și corespondent de război, faptul că nu a dorit să se înscrie în PCR și să devină colaborator al Securității, i-au fost inventate acuzații foarte grave.
La finalul manifestării, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a primit în dar o pictură descriind o scenă de la recoltarea grâului în urmă cu un secol, cu țărani care secerau grâul, căruțe cu cai, vestita batoză , o lucrare de dimensiuni mari, realizată de Viorel Vivi Pintea.
 Evenimentul s-a încheiat la un restaurant din oraș, pahar de șampanie, cu muzică populară interpretată de cunoscuta și îndrăgita Ioana State, care i-a dedicate câteva melodii ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Mai multe amănunte  în revista  Semnalul ORA
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Ziua lui Mihai Eminescu evocată și la Slatina de către oamenii de cultură

În ziua de 15 Ianuarie, 2023 noi românii, am avut două sărbători, respectiv ,,Ziua Națională a Culturii Române" și ,,Omagierea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Poet Universal și Ziarist Național". La Slatina, Filiala UZPR-Olt "Pan M.Vizirescu", a organizat această sărbătorire în trei părți și trei locuri succesive.
 Prima parte s-a desfășurat între orele 11.00- 13.00 în Sala de festivități de la Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, unde au participat membri UZPR-Olt, care i-au invitat și pe colegii scriitori, precum și pe iubitorii de Cultură. În foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu, soții Tîlvănoiu au organizat și prezentat o expoziție cu documente jurnalistice redactate de Mihai Eminescu. Apoi au fost prezentate Referate, Eseuri, poezii-omagiu, romanțe și cântece pe versuri eminesciene. Partea a ll-a, a evenimentului s-a desfășurat la orele 13,30-14,00 printr-o depunere de coroane cu flori la statuia Genialului Poet Mihai Eminescu, aflată lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Olt. 
 Partea a lll-as-a desfășurat la Restaurantul Celeste, unde cei prezenți s-au bucurat de muzică de cea mai bună calitate interpretată de Mădălina Deaconu, Alina Sîrbu și Ioana State, sub coordonarea muzicală a Prof.Valentin Ivănescu. Pentru iubitorii de poezie, am selectat două poezii dedicate Poetului de Geniu, Mihai Eminescu: prima scrisă de Margareta Saimac și a doua, de Paulian Bucescu.(...) Sursă text Semnalul ORA-S. Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș

Olt. Lansare carte de poezie la Slatina a octagenarului poet slătinean, Ion Anuța
Marți 23 mai 2023 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional