Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitatePoliticăPolitică 2019EvenimentEveniment 2019AdministratieAdministratie 2019MondenSocial Social 2019SănătateCulturăCultură 2019EducațieReligie VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentAdministrație CulturăEducație ReportajSemnalul ORACONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi


Vâlcea. Ocnele Mari cea mai veche așezare din țară?
 Joi 10 mai 2018

 Vestigiile descoperite pe teritoriul orașului Ocnele Mari, au demonstrat că aceată zonă a fost locuită încă din Sec. 1 înainte de Hristos.
Epoca clasică a culturii dacice reprezintă perioada secolelor I a.Chr – I p. Chr şi corespunde, practic, etapei de început a domniei regelui Burebista, sfârşindu-se cu domnia lui Decebal şi cu transformarea Daciei în provincie a Imperiului Roman
Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din perioada clasică. Echipa care a făcut excepţionala descoperire a fost condusă de către conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu şi formată din Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociş, Corneliu Beldiman, Laureţiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul judeţean Vâlcea), Ion Tuţulescu (Muzeul judeţean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul judeţean Vâlcea), Andrei Robert şi din studenţii şi masteranzii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Piteşti, specializarea Istorie.
 Ce a relatat în exclusivitate pentru VGtv Regional, Ovidiu Udrescu, președintele Fundației Pentru Tineret Vâlcea, vă invităm să urmăriți interviul realizat de Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj TV  ing. Viorel Raicu.
 www.vgtvregional.cabanova.com,
 Sursa text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului.
---------------------------------------------------------------
Vâlcea.,, Etnografica” expoziție de fotografie la Muzeul Satului
 Vineri 27 aprilie 2018
 Muzeul Satului Vâlcean, de la Bujoreni, a fost gazda, pentru a șaptea oară, joi 26 aprilie a.c., a Salonului Național de Artă Fotografică „Etnografica“ organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu sprijinul Consiliului Județean Olt . ,,Expoziția fiind una itinerantă, ajunge să fie prezentată prin toate localitățile de unde provin fotografii ale căror lucrări sunt prezente pe simeze cât și prin alte localități dornice de a sprijini demersul nostru imagistic de conservare și promovare a tot ce este mai valoros în satul românesc actual.” Ne-a spus realizatorul evenimentului, Valeru Ciurea, consilier în cadrul CJCPCT, unul dintre expozanți. Acesta ne-a mai dezvăluit că ,, Salonul se desfășoară sub Patronajul Asociaţiei Internaționale de Artă Fotografică „Euro Foto Art“ Oradea. Salonul prezintă publicului treizeci de fotografii format 50X70 centimetri realizate de artiști fotografi din țară, invitați să participe la cele trei tabere de creație fotografică desfășurate în județul Olt în anii 2014, 2015 și 2017, tabere organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Cele 30 de fotografii expuse la Muzeul Satului de la Bujoreni, sunt creațiile celor mai renumiți fotografi din țară, care au partivcipat la Salonul ,,Etnografica” , respectiv Alexandru Pompiliu (Târgoviște), Daniela Iancu (Slatina), Ion Mărculescu (Târgoviște), Felician Săteanu (Baia Mare), Ioan Ciobotaru (Râmnicu Vâlcea), Ionela Fugărețu-Kovacs (Bistrița), Răzvan Dumitrescu (Râmnicu Vâlcea), Irina Cristian (București), Robert Kovacs (Bistrița), Cornelia Ciurea (Slatina), Sanda Ciobotaru (Râmnicu Vâlcea), Diana Mândrilă (Târgoviște), Valeru Ciurea (Slatina. La vernisajul expoziției de fotografie au participat vicepreședintele CJ Vâlcea, Adrian Busu, subprefectul de Vâlcea, Aurora Gherghina, Florian Dumitrescu directorul CJCTC Olt, meșterul popular Alexandru Ilinca, cunoscut ca ,, Opincarul din Vâlcea”, precum și alți iubitori de cultură și artă fotografică din Olt și Vâlcea. (...) Sursa text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului. Pentru VGTv Regional au consemnat Redactor/reporter Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu, www.vgtvregional.cabanova.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Moaștele Sf. Ioanichie de la Muscel aduse la Băbeni
Luni 25 septembrie 2017
Duminică, 24 septembrie 2017, a fost zi de mare sărbătoare în orașul Băbeni. Cu binecuvântarea Î. P. S Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, un fragment din moaștele Sfântului Ioanichie de la Muscel a fost adus și așezat la loc de cinste și spre închinare în Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil( parohia Băbeni I). Din cuvântul de zidire sufletească spus de Î.P.S. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în fața locuitorilor din Băbeni prezenți la fericitul eveniment, am aflat câte ceva despre viața ieromonahului Ioanichie de la Muscel, nevoințele acestuia întru Hristos, dar și minunile făcute după trecerea la cele sfinte.
În acest fel, arhiepiscopul Varsanufie continuă îmbogățirea spirituală a acestor locuri mirifice, binecuvântate de Dumnezeu prin prezența multitudinii de sfinte lăcașuri, multe dintre ele aflate pe aceste meleaguri din vremuri de mult apuse.
Cine a fost Sf Ioanichie
Pe versantul abrupt al dealului, în partea de sud-est, ca şi pe valea pârâului Cetăţuia, a existat una din cele mai vechi vetre isihaste româneşti, între secolele al XIII-lea şi al XVIII-lea, aici s-au nevoit mulţi sihaştri cu viaţă sfântă, ale căror nume nu se mai cunosc. Valea aceasta se numeşte de sute de ani „Valea Chiliilor", din cauza numărului mare de sihaştri trăitori aici.
Unul din cei mai renumiţi sihaştri ce s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea, a fost Cuviosul schimonah Ioanichie. Se crede că era cu metania din Schitul Negru Vodă de alături, unde s-a nevoit la sfârşitul secolului al XVI-lea. (...)Amanunte Semnalul ORA
Redactor/Reporter: Andreea SIMA, Operator: imagine - montaj TV Andrei PETRE
CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ********
  Expoziție de artă fotografică la Muzeul Satului Vâlcean

Miercuri 24 aprilie 2019


Pentru creatorii și iubitorii de fotografie din Râmnicu Vâlcea: cea de-a VIII-a ediție a Salonului Național de Artă Fotografică „Etnografica“ de la Slatina, denumit anul acesta „Oltul etnografic“ pornește în periplul său prin România.
Ca de fiecare dată, primul popas îl face la Muzeul Satului din Bujoreni – Vâlcea, grație unui parteneriat între instituția noastră și Muzeul Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu“ din Vâlcea și Muzeul Satului din Bujoreni Vâlcea, la care s-a raliat anul acesta și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, oficializând în felul acesta o colaborare care există dintotdeauna între instituțiile noastre pe variatele domenii ale culturii tradiționale din cele două județe vecine.
Vernisajul a avut loc miercuri 24 aprilie 2019, la ora 12,00 la Muzeul Satului din Muzeul satului Bujoreni Bujoreni – Vâlcea.
Amanunte la VGTv Regional Redactor Valeru Ciurea, reporter. op. imag. Georgiana Raicu